Szállások Szardínia, Olaszország területén

  Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 1. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 2. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 3. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 4. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 5. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 6. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 7. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 8. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.
 9. Az árak és a foglalhatóság megtekintéséhez válasszon dátumokat.

Szálláshelyek Szardínia városában

Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Olaszország, Szardínia. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

 • Regija
 • Válogasson olcsó Szardínia-i szállások közül!
 • Foglaljon kedvező áron!

SZARDÍNIA

ELSŐ PILLANTÁSRA

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, lakossága több mint 1,5 millióra tehető. A sziget korábbi neve Sandalyon, vagyis „lábnyom“ volt, feltehetőleg a sziget alakja miatt. A Szardínia elnevezés a szardanák népének („tengeri emberek”) nevéből ered, az ő támadásukat verte vissza III. Ramszesz egyiptomi fáraó Kr. e. 1180-ban. Ez a bájos kis sziget ma is magában hordozza több évezredre visszanyúló történelmének sajátosságait, melyben föníciai, római, bizánci, mór és spanyol hatások fedezhetők fel. A régi föníciai városok maradványai, a római kor emlékei vagy a spanyol uralom kincsei mellett a sziget jellemző nevezetességei a bronzkorból származó nuraghek, amelyek eredetileg kőtömbökből épült erődítmények voltak. A sziget különböző pontjain közel 7000 található belőlük, és a Világörökség részét képezik. Szardínia lakosai a szárdok, akik különböző nyelvi dialektusokban, büszkén éltetik tovább történelmük és népszokásaik hagyományait. A sziget összesen 1850 km hosszú tengerpartján szebbnél szebb homokos öblök sora váltja egymást; a smaragdzöld és türkizkék színeiben pompázó kristálytiszta tenger pedig egy pillanat alatt magával ragad – és mindez Európában, elérhető távolságban megtalálható.

KULTÚRA

A sziget lakói a szárdok voltak, így a hagyományokban, gasztronómiában is sok helyen az ő hatásuk érvényesül.

Gasztronómia

A sziget még ma is büszkén őrzi az őskori, nomád hagyományokat. Az ódoni nurági lakosok főleg pásztoréletet folytattak. Már jóval időszámításunk előtt kiváló juhsajtot készítettek, melynek elkészítési technikáját azóta is apáról fiúra szálló örökségként őrzik. A szigetlakók zseniális egyszerűséggel tudnak finom ételeket elővarázsolni, melyek titka a természetes, minőségi alapanyokban, a hagyományos elkészítési módokban és az erőteljes, markáns ízekben rejlik. Az egyik tipikus szardíniai étel az olasz kaviárnak is nevezett bottarga, mely a tonhal szárított, felszeletelt ikráit jelenti, melyet olívaolajjal meglocsolva, ropogós házi kenyérrel fogyasztanak. A bottargával másik formájában tésztákra reszelve találkozhatunk. A sziget tipikus ételei közé tartozik még az óriási lepényformájú carasau kenyér, valamint a faparázson sült malac (porceddu) is. A közeli franciákhoz hasonlóan a szardíniaiak is szívesen fogyasztanak csigát – főve pörköltként, vagy sütőben sütve különböző töltelékekkel ellátva. Ne hagyjuk ki a kóstolók közül az ízletes mirtuszlikőrt, és a fenséges szardíniai borokból is töltsünk pár pohárral, hiszen Itália legjobb borai közé tartoznak.

Fesztiválok és események

Szardínián az ünnepek elválaszthatatlan része a néptánc, a zene és a gyönyörű, hagyományos viselet. Májustól októberig minden hónapban találkozhatnak az ide látogatók valamilyen helyi eseménnyel. Egyik legnagyobb ünnepük Sant’Efisio, amely Cagliariban május 1-jén kezdődik és 1657 óta minden évben megrendezésre kerül, több mint 5000 fős kosztümös csoportok felvonulásával kísérve. A fesztivált a harcos mártírnak ajánlják, aki megszabadította a lakosokat a pestistől és a kalóztámadásoktól. A szardíniaiak ünnepein gyakori szereplők a lovak, mint például a például a júliusi ünnepen Oristano megyében is. Az eseményt Constantinus császárhoz kötik, és egy lovasverseny köré szervezik, amelynek résztvevő lovasai azokra az ókori lovagokra emlékeznek, akik életüket adták a Keresztes háborúkban.

ÉGHAJLAT ÉS TEVÉKENYSÉGEK

Szardínia klímája jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg. A tengerparton a hőmérséklet szinte sohasem csökken fagypont alá, míg a hegyvidéki területeken ez előfordulhat, télen pedig gyakran havazik is ezeken a részeken. A sziget 80%-a dombvidék, ami erősen meghatározza az ottani hőmérsékletet. A hegyvidéken mindemellett nyáron hűvös van, különösen éjszaka, és csak ritkán tartós a meleg idő. A tengerparton az alacsony páratartalomnak köszönhetően könnyen elviselhető a nyári forróság (a nyári átlaghőmérséklet 35 °C). A nyári időszakban az évszaknak megfelelő hőmérsékletnek megfelelően a tipikusan nyári időtöltésnek hódolhatunk: sütkérezhetünk a gyönyörű, fehér homokos tengerparton vagy hűsölhetünk a habokban. A tenger kristálytiszta vize nem csak fentről szemet gyönyörködtető látvány, hanem érdemes alulról is szemügyre venni – gazdag élővilágának köszönhetően a búvárok egyik kedvenc merülőhelye. Nem csak a víz, hanem a szárazföld is rengeteg szépséget tartogat – az eukaliptusz, a kaktuszfüge, a jázmin és a mirtusz úton-útfélen megtalálhatók. Érdemes az autót parkoló üzemmódba állítanunk, és amit csak lehet, gyalogosan felfedezni, hiszen minden sarkon egy újabb felfedeznivaló vár minket. Mivel meglehetősen sok a dombos, hegyvidéki rész a szigeten, a túrakedvelőknek sem kell lemondaniuk a mozgásról, és rendesen megmozgathatják izmaikat.

AMI KIHAGYHATATLAN

Szardínia szigetén járva lehetetlen melléfogni, hiszen az egész sziget maga egy csoda. Bármelyik városba is vigyen utunk, biztos, hogy mindenhol találunk néhány történelmi emléket a múltból, egy pár szűk, hangulatos sikátort, és némi sütkérezésre és fürdőzésre alkalmas csodás tengerpartot.

Alghero

Szardínia egyik legkedveltebb üdülőhelye az olajültetvényekkel és píneaerdőkkel övezett Alghero. Az Óvárost körülvevő bástyákat és városfalakat a genovaiak és a spanyolok emelték a 12-14. században. A városi parktól (Giardino Publici) juthatunk el a Porta Terra városkaputoronyhoz. A városfalak mentén érdemes elmenni a Torre la Maddalenához, hiszen innen a legszebb a kilátás az öbölre és a távolban emelkedő Capocaccia sziklatömbjére. A város nevezetessége a Sulis-torony, amelyet a 15. században építettek, nevét Vicenzo Sulisról, a cagliari felkelés hőséről kapta. A torony 30 m magasan van a víztükör felett. Az új városrésznek különlegeses nevezetességei nincsenek, de híven tükrözik a mai olasz kisváros képét. A város nem csak látnivalók, de szállások tekintetében is gazdag, s az egyik legpompásabb köztük az Alma di Alghero Hotel. Ez a gyönyörű szobákat kínáló hotel közvetlenül a Lido strandnál, a történelmi városközponttól 15 percre terül el.

Cagliari

Cagliari Szardínia legnagyobb városa és egyben a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa, amely magába sűríti a sziget egész történelmét. A város legérdekesebb része a részben ma is bástyákkal körülvett óváros. A fő látnivalók egyike az óriási Terrazo Umberto I. nevű kávéházas teraszos épület, amelynek minden pontjáról más panoráma nyílik az öbölre. A Piazza Palazzóról tárul elénk a dóm – a háromhajós, pisai román stílusú templomot 1257-ben szentelték fel Szűz Mária tiszteletére. Kihagyhatatlan a római amfiteátrum is, amely az egész sziget legnagyobb szabású ókori emléke. A 2. században készült építmény gyönyörű a maga monumentalitásában. A sziget fővárosaként Cagliariban természetesen rengeteg szállás található, s bizonyosan el leszünk ragadtatva, ha a BluLassù Rooms nevű helyen foglalunk szobát. Nem csak úgy érezzük majd magunkat, mintha egy katalógusba csöppentünk volna, de a város meseszép kikötőjét is elérhetjük mindössze 10 perces sétával.

Castelsardo

Castelsardo egész Szardínia egyik legjellegzetesebb városa, ahol együtt van minden, ami a szárd világhoz tartozik. A várost a Doria család alaptította, ők építették a hatalmas várat Castel Genovese néven. A várfaltól folytatva utunkat a város felfedezésére, szűk, sikátoros utcákon bolyonghatunk. A 10. században emelt kis Purgatorium-templom után érünk a város gót stílusú, 16. századi dómjához. Castelsardo kicsi főtere a Piazza Municipio népszerű találkozóhely a fiatalok körében. Innen a kettéágazó úton bal felé kanyarodva juthatunk a strandra. Ezt a csodás kis ékszerdobozt felfedezve foglalhatunk szállást a B&B Bellagio nevű, apartman jellegű helyen, hiszen ha főzni támad kedvünk, használhatjuk a közösségi konyhát. A városközpontban található szálláshelytől mindössze 5 percnyi sétával a strand is elérhető.

Porto Torres

Ez a város Szardínia második legnagyobb városa és harmadik legnagyobb kikötője. Történelmi emlékei, csodaszép strandjai és kellemes éghajlata egyaránt vonzza a turistákat. Emiatt hotelek és különféle szálláshelyek sora épült ki a pihenésre vágyók számára. A kikötő bejáratánál lévő Piazza Colombó teret egy 15. századi erődtorony uralja. A város centruma a Via Vittorio Emanuele II – innen nyílik a Via Ponte Romano, római kori házakkal és a fürdő maradványaival. A város legjelentősebb műemléke a Szent Gavinusz-templom, melyet 1050 körül emeltek pisai román stílusban. Különleges látványt nyújt barlangszerű altemploma – felső szintjén szentek, apostolok szobrai és egy 3. századi szarkofág látható, körülöttük kilenc múzsával. A hosszas felfedezőkörút után megpihenhetünk például az Il Corallo nevű szálláshelyen, ahol bájos, klasszikus berendezésű szobák várnak bennünket.

Szardínia egy valódi kis ékszerdoboz, amely csak arra vár, hogy meghódítsuk, ahogy már oly sokan a történelem folyamán. A végén nehéz lesz eldönteni, hogy mibe szerettünk bele jobban: a lenyűgözően szép tenger látványába, a természeti csodákba, a történelmi hangulatú városrészekbe, a szardínai ízekbe vagy egyszerűen csak a helyi emberek mentalitásába.