Szállások Isztambul, Törökország területén

  Szálláshelyek Isztambul városában

  Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Törökország, Isztambul. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

  • Átfogó szálláskeresés online itt: Isztambul
  • Válogasson olcsó szállások közül itt: Isztambul!
  • Foglaljon kedvező áron!

  ISZTAMBUL, AHOL TALÁLKOZIK KELET ÉS NYUGAT

  Törökország legnagyobb városát, mely 1923 óta nem főváros, sok néven emlegetik. A Hét Hegy Városa elnevezés egyrészről nem teljesen igaz, hiszen Isztambul „hegyei” inkább dombocskának mondhatók, másrészt nem is egyedi, hiszen sok más nagyvárosra ráhúztak már hasonló nevet. Az nemzetközi hangulat és a sokszínű látnivalók miatt ennél sokkal találóbb az „olvasztótégely” elnevezés - az isztambuli kultúrában találkozik a múlt és a modern világ, összeolvad kelet és nyugat. Ez pedig nemcsak a kultúrában, hanem a szállás ajánlatok terén is jellemző.

  MECSETEK ÉS SZERÁJOK

  Isztambul talán legjellemzőbb történelmi nevezetességei a mecsetek, melyek közül legalább néhányat érdemes megtekinteni. A leghíresebb minden bizonnyal az Ahmed szultán, vagy Kék mecset, mely nevét a belső falat borító kék csempékről kapta. A 17. században épült I. Ahmed utasítására, ma a hozzátartozó épületben található a szultán síremléke, egy iskola és egy kórház. A Hagia Szophia épülete talán még ennél is ismerősebben cseng minden turista számára. A monumentális épület nevének jelentése „isteni bölcsesség”, bizánci építésű ortodox bazilika, melyet mecsetként is használtak – ma múzeumként működik és egy isztambulba történő utazás alkalmával mindenképp az útitervbe kell kerülnie. Hírnevét részben annak köszönheti, hogy a korabeli keresztény világban, legalábbis méretét tekintve, nem volt párja. Az építmény valóban monumentális: látványos főkupolája több mint 50 méter magas és 31 méter átmérőjű.

  Ezenfelül van egy nevezetes pontja: a keleti oldalon levő padozaton van egy egyedi kövekből kirakott padlódarab, melyet a „világ köldökeként” emlegetnek, leírások szerint ezen a helyen koronázták a bizánci császárokat. Érdekesség pedig, hogy keleti falán, a mozaikok között egy magyar vonatkozásút is találunk, melyen Eiréne (Irén) császárnő, vagyis Szent Piroska Árpád-házi magyar királylány, Szent László király lánya látható, amint felajánlja adományát a gyermekét kezében tartó Máriának. Kevésbé ismert, ám annál látványosabb az isztambuli Új mecset, vagy Yeni Çami, melyet az 1500-as évek végén építtetett Mehmet szultán anyja. Különlegességét a kékes-zöldes mozaikok és csodás freskókkal díszített kupola és oszlopok adják és a földet itt is óriási, puha perzsaszőnyeg borítja. A híres-neves Topkapi Szeráj a mecseteknél izgalmasabb, rejtélyesebb látnivalók között van és már csak azért is kötelező program egy isztambuli nyaralás alkalmával, mert a világ talán legismertebb háreme. A tengerpart csodás látványa pedig csak hab a tortán; a II. Mehmed szultán által építtetett palota egykor székhelyként, adminisztratív és oktatási központként is szolgált. Isztambul egyik legszebb részén, az Aranyszarv-öböl és Márvány-tenger közti Szeráj Csúcson fekszik. A környék emiatt kitűnő szállások tömkelegével is szolgál, az Emine Sultan Hotel például ideális lehet azok számára, akik jó környéken, a vízhez viszonylag közel, de kedvező áron keresnek kvártélyt.

  A BOSZPORUSZ PARTJÁN

  Ha pedig a tengerpart közelsége még ennél is fontosabb, akkor a Fekete- és Márvány-tengert összekötő, Európát és Ázsiát szétválasztó Boszporusz tengerszoros partjának többi részét is érdemes bejárni. A csatornának a történelem során stratégiai szempontból fontos szerepe volt, nem véletlenül ad otthont mindkét part egy jól kiépült erődrendszernek. Azóta ezek már nem töltik be eredeti funkciójukat, a XVII-XVIII. századtól kezdve inkább mecsetek és gyönyörű paloták épültek a környékre. A már említett isztambuli Ágyúkapu mellett említésre méltó a Dolmabahce palota is, ide költözött át a szultán és udvartartása a Topkapi épületéből a XIX. században.

  Egy másik, a szoros partján található lenyűgöző építmény a Beylerbeyi-palota, mely a Boszporusz-híd lábánál fekszik, Isztambul ázsiai oldalán. Ez már a 19. században épült és különlegessége, hogy belsőépítészetében keveredik kelet és nyugat: a török szőnyegek mellett francia órákat, kínai és japán porcelánokat látunk. Az ugyancsak a 19. században épült Ciragan-palota pedig ma a Ciragan Palace Kempinski Istanbul Hotelnek ad otthont. A szállás ajánlatait annak érdemes megnézni, aki számára elsődleges a luxus és azt hajlandó is megfizetni – a szállodák közül ez minden bizonnyal az egyik legpatinásabb. Ha olcsó szálláshelyet keres Isztambulban, akkor tekintse meg inkább az apartmanhotel, vagy akár hostel ajánlatokat. Az ünnepek, például karácsony idején sokszor jelentősen emelkednek az árak, de mindig érdemes körülnézni a last minute lehetőségekért.

  ISZTAM/BULI ESTÉK

  A hatalmas városban természetesen este és éjszaka sem áll meg az élet, a rengeteg bulizási lehetőség miatt sokan választják Isztambult úti célul szilveszter idején. Ha ki szeretné próbálni, hogyan buliznak a törökök, akkor nem lesz nehéz dolga. Egy tipikus török, illetve isztambuli estéhez alapvetően 3 hozzávaló szükséges: töménytelen mennyiségű étel, hastáncosok, valamint dervisek – ezek pedig sok helyen megtalálhatók. A környék, ahol a legjobb éttermek és szórakozóhelyek találhatók, sokak szerint az İstiklâl Caddesi, mely első ránézésre a budapesti Váci utca megfelelője, a helyiek jellemzően ide és a környező apró utcákba járnak vásárolni és szórakozni. Ez Isztambul kulturális és társadalmi életének központja, ahol az árak változóak, de semmiképpen sem vészesek, és az éttermek, klubok sokszínűsége miatt garantáltan mindenki megtalálja a számára ideális kikapcsolódási lehetőséget. Sok helyen élő zenével várják a vendégeket, számos, híres török együttes itt kezdte a pályafutását.

  Ha főszezonban érkezünk, még ennél a zsúfolt utcánál is jobb választás lehet a Boszporusz partja, a legnépszerűbb nyári szórakozóhelyek ugyanis itt találhatók. Ilyen a Reina nevű klub, mely hajóra emlékeztető megjelenésével, hangulatos fényeivel és felejthetetlen kilátással vonzza a bulizni vágyók tömegét. A létesítményt a szórakozás világának gyöngyszemeként is emlegetik, olyan sztárok töltötték már itt szabadidejüket, mint Kylie Minogue, Uma Thurman, vagy Daniel Craig. Ha pedig inkább csendes, nyugodt estéket szeretne eltölteni Isztambulban, akkor a kora esti séták, hajókázások a lemenő nap fényében, kellemes vacsorák is rengeteg élménnyel szolgálnak. Utóbbi különösen, hiszen a török, illetve isztambuli gasztronómia kitűnő fogásokat tartogat. Ne hagyjon ki semmit: az utcai árusok jellegzetes szezámmagos kenyerétől kezdve a híres döner kebabokon keresztül a spenótos gözleméig mindent érdemes kipróbálni. Jó ötlet mindezt egy kellemes sétával kísérni; a város esti fényei is megérnek néhány órát. A Kék mecsetet, a Hagia Szophia templomát, a tengerszorost látni kell fényárban úszva is.