Talált szállások: 0
Megvizsgált szállásfoglalási oldalak: 0
Több oldal összehasonlításával keressük Önnek a legjobb árunkat…
Talált szállások: 0
Megvizsgált szállásfoglalási oldalak: 0

Szállások Balaton, Magyarország területén

Betöltés

Szálláshelyek Balaton városában

Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Magyarország, Balaton. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

  • Regija
  • Válogasson olcsó Balaton-i szállások közül!
  • Foglaljon kedvező áron!

Balaton - Legnépszerűbb úti célok

BALATON

ELSŐ PILLANTÁSRA

A Balaton, vagy ahogy széles körben nevezik, „a magyar tenger” Magyarország országképének meghatározó eleme. A jó öreg „Balcsiként” is emlegetett természeti képződmény Közép-Európa legnagyobb tava, amely 77 km hosszú. Legnagyobb mélysége 11 méter, átlagos mélysége pedig 3-4 méterre tehető. A déli parton sekélyebb a víz, ezért nyáron hamar felmelegszik. A Balaton a Dunántúl közepén terül el, északon a Balaton-felvidék, nyugaton és délen a Zalai- és a Somogyi-dombság, keleten pedig a Mezőföld határoljaKeleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Északi oldalán a méltán népszerű badacsonyi borvidék terül el. A Balaton és környéke Budapest után az ország leglátogatottabb területe, ami nem csoda, hiszen évszaktól függően valamennyi kikapcsolódási formát megtaláljuk errefelé.

KULTÚRA

A balatoni régió kultúrája meglehetősen változatos, köszönhetően a kitűnő természeti adottságokkal rendelkező vidékeknek, valamint a Balatont övező sokszínű városoknak.

Gasztronómia

A balatoni vendégfogadás fogalma összefonódik a jóízű ételekkel és borokkal, a régió ételféleségei pedig nagyon változatosak. A Balatonban található sokféle, jóízű hal nyilvánvalóan befolyásolja az itteni étkezést. Méltán híres a pikáns balatoni halászlé, de ugyancsak kedveltek a roston és nyárson sült halak. Legismertebb a balatoni fogas, amely hófehér és igazán ízletes húsával világhírűvé vált – legegyszerűbb elkészítési módja az egészben sült fogas. Különlegesség az ecetes hal. Ehhez a halat kirántják, majd 4-5 napra enyhén ecetes, hagymás sós vízben érlelik. Jellemző étel még errefelé a zsíros pogácsa és a paprikás pogácsa. A népi ételek közül a lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek, a tócsi- és prószafélék váltak a vendégek állandó kedvenceivé. A Balaton környékén termő borfélék sajátos karakterrel bírnak. A különleges adottságú klimatikus vidék olyan borfajtáknak ad otthont, mint az Olaszrizling, a Chardonnay, a Muskotály, a Szürkebarát, a Kékfrankos, a Merlot vagy a Zweigelt.

Fesztiválok és események

A gasztronómiához kapcsolódóan a bornak egyre több esemény igyekszik rangot adni, és egyben kitűnő szórakozást, kikapcsolódást kínál a látogatók számára. Rendszeresen rendeznek borhetekeket, valamint népszerűek a különböző szüreti mulatságok is – Márton napkor újbor-kóstolókat tartanak, de a Vince napi borünnepek is egyre több érdeklődőt vonzanak. A bortermelők gyakorta mérik össze boraikat helyi vagy térségi borversenyeken, a borok hírnevének megőrzésére és gyarapítására több borrend is alakult. A régióban kilenc borút egyesület szervezte meg vendégváró pince-sorait, melyeket végigjárva garantáltan mámoros estében lehet részünk. A balatoni régiónál jobb helyet keresve sem találhatnánk a kikapcsolódásra, hiszen a Balatonnál egész évben egymást érik a fesztiválok. A kulturális és művészeti fesztiválok mellett nagyon sok gasztronómiai fesztivál és látványos hagyományőrző fesztivál színesíti a kínálatot. Ilyen például a májusban megrendezett Balatonfüredi Művészeti Fesztivál, ahol a kultúra számos területét képviselő művész kap lehetőséget a bemutatkozásra. A több napig tartó rendezvénysorozaton a kultúrális értékteremtésre és a nemzeti kultúra megőrzésére, megismerésére helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes kihagyni a júniusi Levendula Fesztivált Tihanyban, ami nagy élmény lehet, hiszen az országban Tihanyban van nagy hagyománya a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a fesztiválon, melynek fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. A zenekedvelők számára évről évre órási élmény a Balaton Sound Fesztivál, ahonnan az elektronikus zenefanok felejthetetlen pillanatokkal távozhatnak.

ÉGHAJLAT ÉS TEVÉKENYSÉGEK

A nyári hónapokban természetesen a fürdőzés miatt legvonzóbb a magyar tenger, de a vízi sportok kedvelői is előszeretettel keresik fel a régiót, hogy hobbijuknak hódolhassanak. Ilyen például a vitorlázás, amelynek népszerűségét jól mutatja az is, hogy minden évben a Balatonon rendezik meg Európa legnagyobb tókerülő versenyét, a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt. Minden év júliusában közel 600 hajó fedélzetén mintegy 3000 ember száll vízre, hogy teljesítse ezt az embert próbáló távot. Mára már nagy hagyománya van az évről évre megrendezett Balaton-átúszásnak is, amelyre általában júliusban kerül sor. Az 5,2 km-es távot a révfülöpi kikötőből indulva a balatonboglári Platán strandra érkezve kell teljesíteni – aki legyűri ezt a kihívást, garantáltan egy életre szóló élménnyel gazdagodik. A Balaton környéke alkalmas lehet különféle túrák szervezésére is. Ellátogathatunk például Tihanyba, ahol felkeresetjük az apátságot és felfedezhetjük a környéket, de nyakunkba kapva a Balatont egy szál hátizsákkal nekivághatunk egy tókerülő gyalogostúrának. A Balaton vize télen legtöbbször befagy, a jég vastagsága pedig elérheti a 20-30 cm-t is. Az évszak adta lehetőségeket sokan ki is használják, és korcsolyázni indulnak a tó befagyott felületén.

AMI KIHAGYHATATLAN

A Balaton környékén járva leginkább attól leszünk zavarban, hogy mely várost vagy városokat lőjük be fő úti célként, s melyiket hagyjuk ki aktuálisan az útinaplónkból. Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen ahány város, annyi különböző élmény vár ránk. Egy azonban valamennyiben közös: a Balaton – így rosszul nem választhatunk.

Siófok

Az egyik legnépszerűbb balatoni üdülőhely, ami minden nyáron felbolydul a bulizni és szórakozni vágyó fiataloktól. Nem csak a Balaton legnagyobb városa, de kikötőváros is egyben. Siófokon érdemes csak úgy, akár céltalanul is elindulni, hiszen menet közben úgyis belebotlunk különféle látnivalókba és programokba. A nyári időszakban érdemes felkeresni az Arany- vagy Ezüstpartot (mindkettő szabadstrand), a téli időszakban erre alternatíva lehet a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ. A belvárosban a víztorony körül sorra érik egymást a különböző események és fesztiválok, érdemes felcsapnunk a programnaptárat. Népszerűségéhez mérten a város a szállodák mekkája, ahol mindenki megtalálja a neki valót. A Mala Garden például tipikusan az a szálláshely, amivel nem foghatunk mellé. A hotel saját partrésszel rendelkezik, emellett pazar szobákkal és hibátlan gasztronómiai kínálattal várja vendégeit.

Tihany

Ez az egyik legkülönlegesebb Balaton-menti város, amely a többitől merőben eltérő élményeket tartogat. A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a lassan 50 éves őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát, sőt a gyűjtésére is lehetőségünk van. Érdemes felkeresni a Visszhang-dombot, amely egykor Tihany legnagyobb nevezetessége volt, régen 15 szótagú mondatot is visszavert – a balatoni régió egyik vonzereje. Ma már csak egy-két szótag hallható csendes időben. Nem kószálhatunk úgy a városban, hogy ne keresnénk fel a Tihanyi apátságot, melynek építése még a 11. században kezdődött, s azóta sok emlékkel átitatták az évszázadok. Bár az itt szerzett élmények megfizethetetlenek, szállást viszont meglehetősen olcsón találunk. Nagyon barátságos hely a Kántás Panzió Tihany, melynek előnye, hogy a városközpontban található, az apátságtól mindössze méterre, és még olcsó is. A Tihanyi-félsziget füredi oldalán, közvetlenül a Balaton partján fekszik az Aquilo Hotel Panoráma, amely igazi gyöngyszem a szállások között.

Balatonfüred

Füreden nagyon sokfajta programot találhatunk egész évben, ezért az egyik legjobb választás balatoni nyaralásra. Füred szénsavas forrásvizei gyógyhatásúak, így az e célból épült fürdőkben örömmel megmártózhatunk. Felkereshetjük Blaha Lujza balatonfüredi villáját is, ahol 1893-tól 1916-ig lakott nyaranta. Megmártózhatunk Füred Kemping strandján, amely a legnagyobb Balaton parti kemping és változatos szolgáltatásokkal várják a látogatókat. Ha elszakadnánk kicsit a Balcsitól, de a vízről nem szeretnénk lemondani, akkor keressük fel az Annagora Aqua- és Wellnessparkot. Balatonfüred reformkori hangulatban megújuló fürdőtelepének egyik legszebb eleme az Esterházy strand, amely kiválóan parkosított plázsáról gyönyörű tihanyi panoráma tárul elénk. Érdemes felkeresni a Balatoni Borok Házát is, amely a térség borászati központjaként szakmai kiállítások helyszíne. A turisták borászattal kapcsolatos igényeit bormúzeum, valamint borkóstolási lehetőség elégíti ki.Szállás tekintetében nem lesz nehéz dolgunk Füreden, hiszen rengeteg lehetőség közül válogathatunk. Ha az apartmanok szerelmesei vagyunk, akkor válasszuk az Éden Villa Családi Apartmanház kényelmes lakrészeit. Az apartman kastély jellegű, csendes helyen épült, játszótérrel és grillezési lehetőséggel várja vendégeit – csodás hely családosok számára is.

Bármerre is barangoljunk tehát a Balaton környékén, biztos, hogy örökre a szívünkbe zárjuk a magyar tengert, és évről évre újabb és újabb Balaton menti várost tűzünk majd ki úti célként.

Ezek a népszerű helyek csak egy kattintásra vannak

További népszerű úti célok