Szállások Tata, Magyarország területén

  Szálláshelyek Tata városában

  Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Magyarország, Tata. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

  • Átfogó szálláskeresés online itt: Tata
  • Válogasson olcsó szállások közül itt: Tata!
  • Foglaljon kedvező áron!

  TATA, A VIZEK VÁROSA

  Tata az „Élővizek városa” és 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez. S valóban, Tatán járva az az érzésünk támadhat, hogy itt megőrződött valami a múltból, az érintetlen természetből a maga valójában. Ezt támasztják alá azok a csodás építmények, villák, parkok és kertek, melyeket itt találunk. Egy falat múlt - ebben mindenkinek része lehet, aki felkeresi a várost.

  KITEKINTÉS A VÁROSBÓL, BETEKINTÉS A TERMÉSZETBE

  A település nevét több forrásból is eredeztetik. Sok forrás valószínűsíti, hogy a Miskolc nemzetség Tota nevű tagjától kapta a nevét a település, aki örökösök nélkül halt meg. Eredhet azonban Szent Istvántól is, aki tatának szólította nevelőpapját, Deodatus grófot, aki a tatai bencés klastrom alapítója volt. Tata számos látnivalójának és természeti értékének köszönhetően valódi kincs a turisták körében. A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta. A település később épült ki a tó körül, a 13-14. században. Az Öreg-tó maihoz hasonló formáját Mikoviny Sámuel neves vízrendezési mérnök tervei alapján alakították ki 1747-ben. A tó „öreg” jelzője ma egyértelműen időset, régit jelent. Érdekesség azonban, hogy évszázadokkal ezelőtt az „öreg” kifejezés inkább nagyot jelentett, amit alá is támaszt a kiterjedt vízfelület. Bár a tó természetvédelmi terület, környékén számos programot szerveznek, és csónakázásra is lehetőséget ad. Tata másik legismertebb természeti kincse az Angolkert, amely az ország első angol stílusú kertje, és az Eszterházy-család alakíttatta ki az 1700-as évek végén. A park szívében található a Cseke-tó, mely a horgászok paradicsoma. Érdekesség, hogy Tatán ültettek hazánkban először szomorú fűzeket. Ezekre a helyekre azért jó mindenképp ellátogatni, mert nem csak olcsó program, hanem olyan gyönyörű természeti környezetben lehetünk, amilyenre a városi parkok nem adnak lehetőséget. Használjuk tehát ki, hogy minél többet felfedezhetünk a letűnt korok maradványaiból, és egy padra ülve képzeljük el, hogyan jártak-keltek itt egykor az emberek – valóságos időutazásban lehet részünk. Ha szállás után keresgélünk, akkor is remek lehetőségek kínálkoznak, mindenféle árkategóriában. Ha teljes és hamísítatlan kényeztetésre vágyunk, akkor nem választhatunk jobbat a Kristály Imperial Hotelnél, amely valóságos műemlék már maga is, hiszen 1770 óta működik. Az épület azóta természetesen újult és modernizálódott, de a régi korok ódon bája szerencsére továbbra is megmaradt.

  AZOK A CSODÁS ÉPÍTMÉNYEK…

  A Tatai vár Tata legjelentősebb műemléke, és egyben szimbóluma is. A Lackffy-család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király ideje alatt élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik az egykor itt élt Eszterházy-családnak köszönhetően. Ez a csodás építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány. A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a vár épületében. A vár az Öreg-tó környékén járva könnyen megakadhat szemünk az Esterházy-kastélyon. Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf a vár lebontásával, annak helyére nagyszabású, új kastély tervének az elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben Esterházy Miklós halála (1765), részben az anyagiak hiúsították meg. Fellner Jakab tervei szerint 1777-re csak egy szerényebb kastély készült el. Igazi történelmi emlékeket is őriz a kastély: 1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windisch-Grätz és Haynau. Tata a vízimalmairól is elhíresült, melyeket szintén a város jelképeként tartanak számon. Az írott forrásokban a 13. században és a 14. században találunk már említést a vízimalmokról. Az 1830-as évek elején készített térképen 15 működő malmot tüntettek fel. Manapság a műemlék malomépületek többsége új funkcióval ellátva (szállodaként, étteremként, múzeumként) szolgálják az idegenforgalmat. Legjelentősebb malmok a Pötörke, Cifra, Miklós és a Nepomucenus. Tata szinte végtelen számú különlegességet rejt, ezt támasztja alá a Haranglábnak vagy Óratoronynak nevezett építmény is, melynek jellegzetessége, hogy faszerkezete vasszögek felhasználása nélkül készült el. A haranglábat a Kapucinus-templom harangjának emelték 1763-ban. Falán emléktábla őrzi az egykor Tatán tartott országgyűlés emlékét. 2004 augusztusa óta az idő múlását minden órában harangjátékkal jelzi. A Kapucinus-templom, melyhez a harangláb tartozik, 1740-es években épült, és pompás barokk belsőt rejt. A templom és rendház lakói a barna posztócsuhát viselő kapucinus atyák. Tata jellegzetes épülete a Víztorony is a 60-as évek elejéről, melynek belső tere alkalmanként kiállítások és hangversenyek helyszíne. A szállások tekintetében hasonlóan gazdag kínálatból szemezgethetünk, mint a felfedezésre váró épületeknél, de nem érhet minket csalódás, ha a Platán Várárok Vendégházat választjuk, amely a vár és az Esterházy-kastély közelségében kapott helyet. A gyönyörű belső kialakítás mellett a ház gazdag borkínálatát is kiélvezhetik a látogatók, hiszen a vendégek több mint 100 különböző borfajtából válogathatnak. Ha pedig inkább egy családias hangulatú, apartman jellegű szállás mellett tennénk le a voksunkat, akkor a Hotel Arnold remekül szolgálja ezt a célt.

  AZ AKTÍV KIKAPCSOLÓDÁS SZERELMESEINEK

  Aki a Tatán töltött időt szívesen felpörgetné egy kis aktív pihenéssel, annak remek alternatívát kínál az Old Lake Kalandpark. A kalandpark szinte végtelen lehetőséget tartogat a szabadidő aktív kihasználására. A fák és épített oszlopok között kifeszített köteleken létrehozott akadályok sportosan izgalmas szórakozást kínálnak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 méteres magasságban 45 akadályon áthaladva tehetik magukat próbára a gravitációval valós küzdelmet kedvelők, s eközben a gyerekek sem maradnak izgalom nélkül, hiszen számukra két különböző pálya is rendelkezésre áll. Könnyen található hotel a kalandpark közelében is, így aki nem a közvetlen városközpontban, mégis csodás helyen akarná megvetni ágyát, annak remek alkalom nyílik erre az Old Lake Golf Hotelben. A szálloda előnye, mindamellett hogy csendes helyen fekszik, hogy számos kikapcsolódási alternatívát kínál. Közvetlenül mellette golfpálya található, ezen kívül pedig teniszpálya, bowling, billiárd és wellness szolgáltatások gazdag kínálata várja a vendégeket. A nyári hónapokban érdemes felkeresni a városközponttól 3 kilométerre fekvő Fényes Fürdő és Kempinget. A fürdő közelében kemping lehetőség is van, így azok számára, akik szeretnének egy autentikus, természetközeli vakációt, ez egy remek választás. Persze Tata más felfedeznivalót is tartogat, érdemes kilátogatni a Kálvária-dombra, amelyet eredetileg Márvány-hegynek neveztek és a tetején megtalálható egy kis kápolna, egy 40 méter magas egykori sörétöntő torony, valamint egy kálvária szoborcsoport. Erről a szoborcsoportról kapta nevét maga a domb is. A Kálvária-domb egyedülállósága abban rejlik, hogy egy ilyen kis területen 60 milllió év üledéke tanulmányozható, ugyanis ez maga egy mészkő fennsík. A dombon található régi sörétöntő torony ma már kilátóként funkciónál és Fellner Jakab emlékét őrizve az ő nevét viseli. A kilátótorony a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszott. A torony tetejére 200 lépcsőfok vezet fel, májustól augusztusig látogatható. Az a 200 lépcsőfok pedig mindenképpen megéri – a várost ilyen madártávlatból szemlélni mindenképp szívmelengető látvány.

  További népszerű úti célok