Több oldal összehasonlításával keressük Önnek a legjobb árunkat…
Talált szállások: 0
Megvizsgált szállásfoglalási oldalak: 113

Szállások Szilvásvárad, Magyarország területén

Szálláshelyek Szilvásvárad városában

Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Magyarország, Szilvásvárad. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

  • Átfogó szálláskeresés online itt: Szilvásvárad
  • Válogasson olcsó szállások közül itt: Szilvásvárad!
  • Foglaljon kedvező áron!

SZILVÁSVÁRAD, EGY KINCS A VÖLGYBEN

Szilvásvárad népessége el sem éri a kétezret, a környék szépsége okán tett sóhajok száma azonban minden bizonnyal meghaladja ezt a számot látogatásunk során. A településen – az országban egyedülálló módon – tenyésztik a lipicai lovakat, s a ménes legszebb állatait láthatjuk itt. A környéket bebarangolva élménydús felfedezőkörútra indulhatunk, az erdei vasút nyomán eljuthatunk barlanghoz, vízeséshez, kilátóhoz – csak győzzük kapkodni a fejünket. Aztán rábukkanunk a történelem morzsáira is, s a templom is elkezd mesélni…

A SÖRÉNYESEK NYOMÁBAN

Szilvásvárad lovaskultusza rendkívül jelentős, hiszen a lipicai lófajta karakterének megőrzése érdekében 1950-ben épült Csipkéskútra a csikónevelő telep, és megindult a lipicai fajta áttelepítése Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra. Szilvásvárad és környéke, a Bükk-hegység a mai Magyarországon belül az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. A környéken járva mindenképp érdemes útba ejtenünk a ménest, amely cserébe a lovak páratlan szépségével ajándékoz meg bennünket. A település lovak iránti elkötelezettségét bizonyítja az 1969-ben kialakíott Lovas Múzeum is, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni. Itt található a volt grófi ménistálló is, amely 1860-ban épült, s a lipicai ménes legszebb apaállatait láthatjuk itt. Az ámulatba ejtő lovas élmények után érdemes szállás után néznünk, hogy másnap kipihenten tudjuk folytatni a környék felfedézését. Ha a lovas hangulathoz illeszkedő, mindazonáltal olcsó és békés zöldövezetben fekvő szálloda áll legközelebb igényeihez, akkor nyugodt szívvel válassza a Lipicai Turistaházat. Külön bónusz a szálláshely kapcsán a lovak kedvelőinek, hogy csupán 400 méterre fekszik a tanyától, ahol lipicai lovakat tartanak. A vendégház Szilvásvárad és a Bükki Nemzeti Park központjában helyezkedik el, így kiváló kiindulópont gyalogos túrákhoz és kirándulásokhoz is. Hasonlóan jó döntés lehet az is, ha egy olyan apartman mellett tesszük le voksunkat, mint amilyen az Oázis Vendégház, grillsarokkal, közeli horgásztai és lovaglási lehetőséggel.

KALANDOS BARANGOLÁS

Ha igazi hamisítatlan relaxálós, ugyanakkor bolyongós-felfedezős nyaralásra vágyunk, akkor Szilvásvárad a legjobb hely erre. Gyermekek és felnőttek kedvence lesz egyaránt a Szalajka-völgy bejáratától induló erdei vasút, amely 5 km hosszan, festői szépségű útvonalon halad keresztül. A Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített gőzüzemű erdei vasút 1908-ban kezdte meg működését. 1910-ben lovag Wessely Károly adta őrgróf Pallavicini Alfonz Károlynak, aki a második világháborúig üzemeltette. A 30-as években (majdnem 30 km hosszú vonalon) főleg faanyag és mészkő szállítására használták. 1966-tól a gőzmozdonyok helyét a dízelmozdonyok vették át. A 60-as évek végétől az árufuvarozás egyre inkább háttérbe szorult, a turizmus fellendülésével pedig a személyi forgalom lett a meghatározó. Ezt mutatja az is, hogy évente megközelítőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények. A vasút végállomása a Gloriett tisztás, ahonnan könnyen megközelíthető az Istálloskői Ősember Barlang. A forrás mellől ösvény vezet fel a barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál kezdte meg, s utána több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A 30-40 000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is, tehát mindenképp az őskori kultúra gazdag feltárási helyszíneként tarthatjuk számon. Mielőtt azonban elfáradnánk és szállás után kezdenénk kutatni, tegyünk még egy kitérőt a Milleniumi Tanösvény és Kilátó felé, melynek környékén csodás környezet fogad bennünket. A tanösvény Szilvásvárad belterületéből indulva a Kalapat-kilátóig vezet. Az ösvényt pihenőhelyekkel, padokkal, esőbeállókkal tarkították, az utat pedig kőtörmelékkel szórták fel a könnyebb járhatóság miatt, így minden korosztály számára ideális túracél lehet. Akár ezen keresztül is eljuthatunk a 20 méter magas kilátóig, amely 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült. Méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná a festői vidéket. Belátható innen a Bükk, tiszta időben pedig akár a Tátráig is ellátni. A egész napos kalandos felfedezőkörút után azonban nyilván már csak azt szeretnénk felfedezni, hogy milyen szálláshelyek vannak a környéken, hogy végre álomra hajthassuk fejünket. Szilvásvárad szerencsére remek alternatívákat kínál, így nem kell sokáig keresgélnünk, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. A panziók palettáján számos lehetőség kínálkozik, melyekből kedvünkre szemezgethetünk. Így például remek választás lehet a Hegyi Panzió, amely a Szalajka-völgy bejáratánál, közel az erdei vasúthoz fekszik. A panzió a télen kirándulók számára is vonzó lehet, hiszen 300 méterre találhatók tőle Szilvásvárad sílejtői.

EGY FALAT TÖRTÉNELEM

Szilvásvárad központjában található a Történelmi Panoptikum, amely Magyarország ezeréves történelmének egyes mozzanatait eleveníti meg. A kiállításon a Vérszerződés jelenete és az ország megkoronázott királyai láthatók teljes (viaszbábus) mivoltukban. Ugyancsak a múlt egy darabkáját idézi meg a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság Kocsikiállítása, amely a ló vontatta közlekedési eszközök széles palettáját vonultatja fel, s egy valóságos időutazást tehetünk általa. Parádés szánkó, érseki hintó, fölhajtható tetejű Viktória-kocsi, római quadriga – hogy csak néhányat említsünk a kuriózumok közül. Érdemes felkeresni Szilvásvárad gyönyörű Kerektemplomát is, amely vigyázó őrszemként figyel a falu közepén lévő dombról. A klasszicista építészeti különlegesség nemes formai tisztaságával szépen illeszkedik a palóc népi építészet miliőjébe, monumentalitásával ékes bizonyítéka az egykori tervezők, építőmesterek és falusi mesteremberek tudásának. Az épület története akkor indult, mikor 1832-ben veszélyessége miatt lebontották a falu omladozó régi templomát. A református egyház a község akkori földesurához, gróf Keglevich Miklóshoz írt kérelmet s kért segítséget az új templom felépítéséhez. A gróf segítségével és rendeletére, 1837-ben megkezdték az új templom építését, mely 40.000 ezüst forint költséggel 1840. augusztus 23-ra készült el. A templomhoz egy érdekes szájhagyomány is kötődik, mely szerint gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, így az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri érsekkel való nézeteltérése miatt a gróf az épülő templomot a református egyháznak adta. Ami viszont tény, az építéshez nyújtott segítségét egy kikötéshez kötötte. A templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái.” Szilvásvárad nem csak színes történelmi palettával rendelkezik, de a megfáradt utazó hasonlóan színes kínálatból válogathat a szállások terén. Ha a pénztárcabarát megoldásokat részesítjük előnyben, akkor remek szolgálatot tehet egy takaros vendégház, amely ráadásul a központhoz is közel fekszik. A Bükki Nemzeti Park szélén található Aranyszarvas Vendégház barátságos, családias környezetben várja a pihenni vágyókat. Ha azonban kicsit szélesebbre nyitjuk a pénztárcánkat, akkor a helyi hotel kínálatból is szemezgethetünk. Barokk pompában és királyi körülmények között találhatjuk magunkat, ha a La Contessa Castle Hotel fényűző szobáit és környezetét választjuk. A magas mennyezetű szobákat antik bútorok teszik hangulatossá, s a szállások egy 7 hektáros botanikus kertben találhatók.

Szállás Szilvásvárad

Az alábbi szálláshelyek is érdekesek lehetnek az Ön számára...

Látnivalók itt: Szilvásvárad

Legnépszerűbb úti célok

További népszerű úti célok