Szállások Piran, Szlovénia területén

Betöltés

Szálláshelyek Piran városában

Hihetetlenül olcsó szállások keresése itt: Szlovénia, Piran. szállásajánlat megkeresése és összehasonlítása a(z) trivago segítségével a legalacsonyabb árak felkutatása érdekében

  • Átfogó szálláskeresés online itt: Piran
  • Válogasson olcsó szállások közül itt: Piran!
  • Foglaljon kedvező áron!

PIRAN, A SZLOVÉN ÉKSZERDOBOZ

Piran nem egy tipikus szlovén város, hiszen Horvátország és Olaszország rendkívüli közelsége miatt érződik rajta ezek hatása is. A város mára Szlovénia egyik legkeresettebb és leghangulatosabb úti céljává nőtte ki magát – nem véletlenül. Nem csak a történelem hagyta rajta a nyomát – amit a vár és az óvárosi részek hűen tükröznek, hanem egy csodás pihenőövezetté is változott az idők folyamán.

EGY KIS TÖRTÉNELEMÓRA

A város történelme igencsak gazdag múltra tekint vissza, hiszen története még a klasszikus ókorban kezdődött. Piran területének első lakói az illír törzsek voltak, akik földműveléssel, halászattal és vadászattal foglalkoztak. Kr. e. 178-177-ben a Római Birodalom része lett, ezt követően jöttek létre az első villa rusticák, azaz római villák. Az 5. századtól kezdődően az avarok és a szláv népek betörésével a lakosság visszahúzódott a védhető szigetekre és félszigetekre, ezzel kezdődött a városok kialakulása. A 7. században a Bizánci Birodalom, majd 788-ban a Frank Birodalom része lett, és szlávok telepedtek le a térségben, 952-ben pedig Piran része lett a Német-római Birodalomnak. A település neve egyes források szerint a görög „pyrranos” szóból származik, ami azt jelenti, „piros”, mert a vöröses kövek gyakoriak a város környékén, mások viszont úgy vélik, hogy a név a szintén görög eredetű „pyr“, vagyis „tűz“ szóból vezethető le, mivel az eredeti település az ókori görög hajósok egyik világítótornyául szolgált. A 19. század végén, 20. század elején Piran volt a legvirágzóbb osztrák-magyar város több mint 12 000 lakossal, nagyobb volt, mint a közeli Koper. A város azóta is folyamatosan fejlődik, s ahogy egyre inkább felfedezte magának a szélesebb közönség, úgy kezdett üdülővárossá változni. Folyamatosan épültek ki a különféle szállodák és éttermek, melyek az ide látogató vendégek minden igényét kielégítik. Bár Piran neve még sokszor ismeretlen az utazók térképén, megéri felfedezni, hiszen a város és a táj egyszerűen gyönyörű, mindemellett pedig a felkapott turistaparadicsomokhoz képest az árak is meglehetősen barátságosak. Mindezt egy last minute úttal kombinálva igazán pénztárcabarát áron juthatunk el a tengerhez.

MÚLTBÉLI KALANDOZÁS

Piran óvárosában sétálva az az érzésünk támad majd, mintha egy olasz kisvárosban barangolnánk – macskaköves szűk utcácskái és sikátorai, velencei stílusban készült épületei egy igazi mediterrán hangulatú város köntösével ruházzák fel. Az óváros csak gyalogosan közelíthető meg, ezért tőle délre, a tengerparton külső parkolókat alakítottak ki, ahonnan gyalog vagy helyi tömegközlekedéssel lehet megközelíteni a belvárost. Az óvárosból könnyen eljuthatunk a város első számú látnivalójához, a pirani várhoz, ahonnan csodás panoráma nyílik a tengerre és az egész félszigetre. Nem éri meg kihagyni, hiszan a feljutás olcsó (1 eurót kell csupán fizetni), a látvány viszont megfizethetetlen. Piran városát a tenger felől a vár és a hozzá tartozó várfal védte az ellenségtől. A várfal első szakasza már a 7. században megépült, majd hosszabb szünetekkel tagolva, de egészen 1533-ig fokozatosan bővült. A 16. századi bővítéssel a teljes félsziget erős várfallal lett körbevéve. Ez volt az az időszak, amikor a Velencei Köztársaság a Török Birodalommal csatározott az Adriai-tengeren. A 19. század folyamán a várfalakat visszabontották, s ma már csak az eredeti, régi várfal látható. Az egész város meglehetősen dimbes-dombos, s a hely egyetlen sík területét is a várnál találjuk, melyet a helyiek ki is használtak, s talán kicsit meglepő, de itt alakították ki a focipályát. Annyi biztos, hogy nem mindennapi látvánnyal és környezetben rúgják a bőrt a helyiek. Ha a szállás kiválasztásánál fontos, hogy ottlétünk ideje alatt mindvégig közel legyünk a hangulatos belvárosi részekhez, akkor célszerű közvetlenül a városközpontban hotel után nézni. Ezen a környéken nem választhatunk szebbet és stílusosabbat a Hotel Pirannál, amely a tengerpart és az óváros között helyezkedik el, így a kilátás is ebbe a két irányba mutat. Itt garantáltan ébredés után is úgy érezzük majd magunkat, mintha meseországban járnánk.

VÉGTELEN SÉTÁK A VÁROSBAN

Az óváros környékén sétálva ne kerüljük ki Piran főterét, a Tartini teret sem, amely nevét a városban született világhírű hegedűművész, Giuseppe Tartini (1692-1770) után kapta, akinek szobra a tér közepén kapott helyet. A tér kapcsán érdekesség egyébként, hogy helyén eredetileg kikötő működött, majd a 19. században – a város terjeszkedése miatt – az öblöt betemették és létrehozták ezt az óriási teret. A tér egyik legfontosabb látnivalója az 1877-ben, neoreneszánsz stílusban épült Városháza, másik különlegessége pedig a tér egyik legrégebbi épülete, a Tartini-ház, melyet 1384-ben építettek. Nevét nem onnan kapta, hogy itt született vagy élt a hegedűművész, hanem mert itt tekinthető meg az életét és munkásságát bemutató kiállítás. A Tartini tér felett őrködik a Szent György-templom, amely a város legmagasabb pontján áll, egyik oldalán közvetlenül a tenger szomszédságában. Lépcsőn lehet leggyorsabban feljutni ide, hogy aztán innen a város és a tenger látványában gyönyörködhessünk. Nevét Sárkányölő Szent Györgyről kapta, aki egyúttal a város védőszentje is. A templom elődje a 12 században épült, 1592-ben jelentős bővítésen és átépítésen esett át. A 20. századra az állapota nagyon leromlott, ezért 2002 és 2005 között felújítás miatt zárva tartott. A renoválás során teljesen megújult, és utána újra látogathatóvá vált. Mivel a templom a város legmagasabb részén fekszik, innen készíthetjük a legszebb panorámafotókat is, ezért a fényképezőgépünket mindenképp vigyük magunkkal! A Tartini tér mellett érdemes még felkeresni a régi főteret is, a Május. 1. teret. Régen valódi nyüzsgő találkozóhely volt, manapság pedig a nyaralási szezon idején zenés, táncos rendezvényeket tartanak itt. Ha a városban járunk, mindenképp látogassunk el a Tengerészeti Múzeumba is, amely bepillantást enged a város múltjába. Az egész napos barangolás után sok kilométerrel és kellemes fáradsággal a lábunkban akár egy apartman is megfelelő szálláshelyet nyújthat, ahol ráadásul lehetőség van a helyben vásárolt friss alapanyagokból elkészíteni vacsoránkat. A város szívében elhelyezekedő Guest House PachaMama Pleasant Stay modern és igényes szobákat kínál vendégeinek, mindemellett pedig számos bár és étkezési lehetőség található a közelében. Az apartmanok tekintetében Piran széles palettával várja a látogatókat, hiszen rengeteg minőségi szálláshely található a városban ebben a kategóriában. Nem nyúlhatunk mellé például akkor sem, ha a Port House apartmanjait választjuk, melyek egy része a kikötőre, másik része a sziklákkal övezett tengerre néz. Letisztultság, minőség és bájos egyszerűség jellemzi a helyet.

GONDTALAN LUBICKOLÁS ÉS KIRUCCANÁS

Piranban szinte mindenhol lehet strandolni, egyedül a kikötő közelében nem. Az Adriai-tengerre jellemző módon itt is sziklás a partszakasz, papucs nélkül nem érdemes bemenni. A víz nagyon tiszta, ám arra számítanunk kell, hogy elég hirtelen mélyül, ezért elsősorban jó úszóknak ajánlott. Ha nem annyira kedveljük a köves, sziklás partvidéket, átugorhatunk strandolni akár a szomszédos Fiesaba is, amely tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével ugyancsak vonzó helyszín valamennyi kiránduló számára. A víznél maradva érdemes ellátogatni Piran kikötőjébe is, amely meglehetősen nagy forgalmat bonyolít le, és különféle hajók megfordulnak itt, a halászhajótól kezdve a sétahajón át a luxushajóig. Egy esti sétához a naplementében is igazán csodás díszletként szolgál. Strandolási és egyéb szórakozási célokból érdemes felkeresni a szintén közeli Portoroz várost, amely Piran közigazgatási egységének része. A rendkívüli közelség ellenére két teljesen más típusú és hangulatú városról van szó. Míg Piran inkább a nyugodt, hangulatos kisvárosi atmoszférával bíró helyek listáját gyarapítja, addig Portoroz esetében inkább egy hotelekkel, szórakozóhelyekkel és bárokkal tarkított nyüzsgő városról beszélhetünk. Ez a modern város szállodáiról, a part látképét nagyban meghatározó, egymás mellett sorakozó hoteljeiről vált híressé. Portoroz elsősorban azoknak ajánlott, akik kedvelik a nyüzsgést, az élénk éjszakai életet, és nem hívei a koránkelésnek. Mindezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni a szállás kiválasztásánál, hiszen nem mindegy, hogy milyen környezetben hajtjuk álomra a fejünket. A szállások közül mindkét helyen nehéz választani, ha azonban Piran mellett tesszük le voksunkat, akkor Villa Mia Chanel apartmannal csak jól járhatunk, melyet pozitív kettősség jellemez: kívülről egy igazi mediterrán hangulatú hotel érzetét kelti, belülről viszont szemtelenül modern, ezenfelül minden lakrész rendelkezik tengerre nyíló kilátással. Ha strandolni támad kedvünk Portorozban, több különböző féle part közül választhatunk: van kavicsos, betonnal borított, ahol stégeken jutunk be a tengerbe, és homokos is. Portoroz nem mondható történelmi városnak; hagyományos értelemben vett óvárosa nincsen, legtöbb részlete új és csillogó, legalábbis a tengerparti részen, és hotelek sokasága tarkítja. Fejlődése a 19. század végén kezdődött el, mikor megnyitott az első gyógyközpontja - a 20. század elején már Európa egyik legszebb tengerparti nyaralóvárosaként emlegették, s azóta is folyamtosan épül és szépül. Talán Szlovénia nem az első úti cél, ami eszünkbe jut, ha a tengerparti nyaralás gondolatával játszunk, de láthatjuk, hogy csak rá kell találni az olyan helyekre, melyeket érdemes felkeresni és felfedezni. Piran tipikusan egy ilyen hely.

Szállás Piran

Az alábbi szálláshelyek is érdekesek lehetnek az Ön számára...

Városrészek - Piran

Látnivalók itt: Piran

Legnépszerűbb úti célok

További népszerű úti célok