Szállások Szováta, Románia területén

  • Átfogó szálláskeresés online itt: Szováta
  • Válogasson olcsó szállások közül itt: Szováta!
  • Foglaljon kedvező áron!
Betöltés
További szállások
Szállások itt: Szováta

SZOVÁTA, A ROMÁN SÓVÁROS

Szováta Marosvásárhelytől 60 kilométerre, keletre fekszik a Szovátai-medencében. Leginkább magas sótartalmú tavairól ismeretes – nem véletlenül, hiszen a Székely-Sóvidék legnagyobb települése. A gyógyfürdőként és üdülőhelyként működő település gondtalan felüdülést és kikapcsolódást nyújt az ide látogatók számára, mindemellett a környék felfedezése is számtalan érdekességet tartogat – természetesen ugyancsak a sóhoz kapcsolódóan.

A SZOVÁTAI SÓVIDÉKRŐL DIÓHÉJBAN

Szováta, vagy helyi nevén Sovata a romániai Maros megyében található, és a Székely-Sóvidék központjaként ismeretes. Ez a város a Sóvidék legnagyobb települése, híres fürdő- és üdülőhely, ezért nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. A Kis-Küküllő felső vidékén fekszik, területe pedig két részből áll: Szováta városból és Szováta-fürdőből. A fürdő létrejötte háromlépcsős folyamat volt: először a Géra-fürdővel kezdődött, majd a Veress-fürdővel (Fekete-tó) folytatódott, végül az Illyés-féle fürdővel (Medve-tó) teljesedett ki. Szováta nem véletlenül a Sóvidék egyik legnépszerűbb helye, hiszen története a régmúltra nyúlik vissza.

A környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban tovább folytatódott a termelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz öntötte el, így keletkeztek az első sóstavak. Első fürdője a 19. század közepén épített Géra-fürdő volt, majd innen fokozatosan Felső-Szovátára, a mai fürdőközpontba helyeződött át a fürdőélet, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet. A fürdőtelep az itt található, sótömzsökön létrejött sós vizű tavak körül alakult ki. A tavak sótartalma a fenéken a legnagyobb, a felszínhez közeledve fokozatosan csökken. Felszínüket édesvíz fedi, amely segítségül szolgál a víz felmelegedéséhez. Az 1-2 méter mélyre behatoló napsugarak a nagyobb sűrűségű, édesvízzel nem keveredő réteget felmelegítik, amely elraktározza a kapott energiát. Az ily módon felmelegedő sós tavakat nevezik heliotermikus tavaknak. A Szováta-fürdő gyógyhatása messze földön ismeretes, és különböző gyógyászati módszereket használnak: legnépszerűbb a sósvíz és a szovátai gyógyiszap alkalmazása, de mindemellett a fizioterápia különböző formái, a gyógymasszázs, a mozgásterápia és a gyógytorna is jelen vannak.

Ezek a kezelések javasoltak nőgyógyászati, mozgásszervi betegségek, krónikus reumás megbetegedések, valamint idegrendszeri és anyagcsere betegségek gyógyítására. Nem csak gyógyulásban, hanem wellness élményben is részünk lehet, hiszen rengeteg kiegészítő szolgáltatás áll rendelkezésre – legyen szó szaunáról, gőzfürdőről vagy masszázsról. Ez hatványozottan igaz, ha szállásunkat a Danubius Health Spa Resort Bradetben foglaljuk le, ahol számos szolgáltatással, kezeléssel, valamint szabadidős tevékenységgel és programokkal várják a vendégeket. S ha mindez nem lenne elég, a hotel közvetlen közelében, mindössze pár lépésnyire terül el az egyedülálló Medve-tó.

KIKAPCSOLÓDÁS ÉS FELHŐTLEN LEBEGÉS – SZÓ SZERINT

A városban lévő gyógyfürdő-rendszer öt sóstóból áll, valamint számos sószikla is megtalálható. Szováta legnagyobb vonzerejét a világszerte ismert Medve-tó jelenti, amely a sóstavak legnagyobbika. Nevét a kiterített medvéhez hasonló alakjáról kapta, kialakulásának kezdetét pedig napra pontosan ismerjük: 1875. május 27. A tó keletkezésének évfordulója alkalmából 2000 óta minden évben városi ünnepeket tartanak, melyet május utolsó hétvégéjére időzítenek. A tó valódi festői környezetben fekszik a Cseresnyés-hegy lábánál, melyet gyönyörű erdőség övez. Néhány beszédes adat a tó adottságairól: legmélyebb pontja 19 méter, kerülete 900 méter, a benne lévő sómennyiséget pedig 66 000 tonnára becsülik.

A magas sótartalomnak köszönhetően különös élményben is részünk lehet – szinte lebeghetünk a víz felszínén. Szováta további sós vizű tavai a Mogyorósi-tó, a Rigó-tó, a Fekete-tó, Vörös-tó, Zöld-tó, továbbá édesvízű tavai a Piroska-tó és a Kígyós-tó. A tavak sorában különlegességet jelent a Tivoli-tó, amely a szovátai turisztikai kínálat bővítésének céljából létrehozott mesterséges tó. Az erdők által körülölelt, festői környezetben létrehozott tó valódi kikapcsolódást nyújt a turisták számára, csónakázásra és horgászatra is alkalmas. A tavat egyébként még az 1970-es években alakították ki, azonban alig két évtized után lecsapolták, mert veszélyeztette a közeli, alacsonyabban fekvő Medve-tavat. 2010-11-ben, már a Medve-tó biztonságára ügyelve újjáépítették. A tó körül szabadidőközpontot alakítottak ki, melynek részét képezi egy strandolásra és napozásra alkalmas terület, valamint egy sétányszerű szakaszt is kialakítottak, így az év minden szakában alkalmas a feltöltődésre.

A megnövekedett turistaforgalomnak köszönhetően meglehetősen széles a paletta a szálláshelyek tekintetében, és valamennyit a pénztárcabarát árak jellemzik. Közel a városközponthoz foglalhatunk szobát például a Vila Sara nevű helyen. A panzió frekventált elhelyezkedését jól mutatja, hogy 5 perces sétával elérhetők különféle üzletek és éttermek, és a Medve-tó is mindössze 200 méterre található. Ha mégis inkább a hotelek irányába húz a szívünk, akkor tegyük le voksunkat a Hotel Szeifert mellett, amely a Fekete-tó partján helyezkedik el, és wellnessrészleggel is rendelkezik.

LÁTNIVALÓK SZOVÁTÁN INNEN ÉS TÚL

Szováta mindenekelőtt fürdőhelyként ismeretes, de azért egyéb látnivalókat is tartogat. A Medve-tó mellett található több építmény is, többek közt az 1924-ből származó római katolikus kápolna, továbbá az 1932-ben épült görög katolikus kápolna. Ezeken kívül a városnak van római katolikus, református és ortodox temploma is. Igazi látványosságot kínálnak a szovátai villák, melyek többsége a 19-20. században épült. Kiemelkedő a Pacsirta villa, a Teleki-villa, Sándor-villa, akárcsak a Bírák villája, mely ma is impozáns építmény, az 1920-as években a fürdő legnagyobb nyaralóvillája volt. A város környékén megtalálható két olyan település, melyek szintén a Székely-Sóvidék részét képezik, és megannyi érdekességet és felfedeznivalót tartogatnak. Az egyik ilyen Parajd, amely a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye. Parajd sóhegye a vidék lakosságának "kenyere", s a falu fejlődése is a sóaknákhoz kötődik.

A sósziklák, a sós források szemet-lelket gyönyörködtető természeti ritkaságként kísérik a Korond vize sószorosát és a sógödröket, és Parajd látnivalóinak zöme is valamilyen módon a sóhoz kapcsolható. Az első számú nevezetességeknek a település határában levő sósziklák tekinthetők, melyek közül a legismertebb az 576 méter magas Sóhát, amely mintegy 2 milliárd(!) tonna sót tartalmaz. Egy másik különlegesség a gyógykezelő központ – a bányák sócsarnokai a légúti betegségek kiváló gyógyhelyei. A kuriózumok sorát gazdagítja a Parajdi sóbánya, amely fürdő- és üdülőhely is egyben, gyógyhatású meleg sós fürdője van, ahol a fürdőzők lebegnek a tömény sós vízben. Egyéb érdekesség, hogy a Parajdi sóbányában 120 méter mélyen templom és játszótér is van. A parajdi művelődési otthonban megtekinthető néprajzi kiállításon (Falumúzeum) közel 2000 helybeli és környéki tárgy, történelmi emlék kapott helyet. Különösen a sóvágással és sószállítással kapcsolatos eszközök, szerszámok és makettek, valamint fényképek sokasága látható. A településen fellelhető még az Ápriliy Lajos-emlékház, ahol az érdeklődők a költő Parajdhoz fűződő életszakaszáról szerezhetnek információkat. A másik, Szováta környéki település, melyet erdélyi látogatásunk során nem érdemes kihagyni, Korond, amely a Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. A lakosság mindmáig sokféle foglalkozást űz: a hagyományos fazekasság, a famegmunkálás, a taplókészítés és a kereskedelem is jellemző. A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) jelenti. Korond messze földön híres fazekasfalu, vasas-kénes gyógyfürdővel és három borvízforrással rendelkezik.

A falutól negyedórányira, a parajdi országút mentén 535 méteres magasságban állt egykor Korondfürdő. 1938-ban a fürdő csődbe jutott, fenyőfáit kivágták, épületeit lebontották. A helyet ma Árcsónak nevezik, amely sóskútjáról, forrásüledékeiről és borvízforrásairól nevezetes. Az országút mellett állandó kirakodóvásár van a falu termékeiből, mindemellett pedig nagyon sok, szép, fából faragott székelykaput lehet látni Korondon. Láthatjuk, hogy érdemes kimozdulni Szovátáról, és felfedezni a környéket, hiszen rengeteg különleges élményben lehet részünk. Ezeken a településeken is számtalan minőségi szállás megtalálható, ezek kínálatából is nyugodtan szemezgethetünk. De ha úgy döntünk, hogy Szovátát választjuk kiindulópontként a környék bebarangolására, akkor átböngészhetjük az itteni szállások listáját, ahol olyan gyöngyszemekre is rátalálhatunk, mint a Pension Rubin, amely modern szobákkal várja a pihenésre vágyó vendégeket a város központjában. Annak, hogy melyik szálláshelyre tesszük le voksunkat, csak az igényeink és pénztárcánk szabnak határt. Érdemes a szállást félpanzióval kérnünk, hiszen a helyi ételek igazán ízletesek az egyszerűségük mellett.

Ártartomány

‎5 250 Ft- ‎32 908 Ft